Tilde Bergström

Afrika är inte ett land

55 länder. 1 miljard människor. 

Nej jag var inte "rädd för att få Ebola" när jag flyttade till Kenya. Jag förstår att media skapat en skev bild med nyheterna om att "Ebola finns i Afrika" men ta en titt på kartan. Guniea, Sierra Leone och Liberia är inte utgör inte hela kontinenten. 

Afrika. Större än USA, Kina, Indien, Japan, Storbritannien, östra Europa, Italien, Tyskland, Frankrike, Portugal, Belgien, Nederländerna, Schweiz  och Spanien tillsammans. 

Okey, let's get this straight. Afrika är inte ett land. 

Från väst möts man av en ständig generaliseringen av Afrika på grund av inskränkthet och okunskap. Kanske är det någonting som jag lagt märke till lite extra efter att ha flyttat till Kenya, men i vilket fall är det någonting som jag stör mig jäkligt mycket på och som måste upphöra. Det finns inget språk som heter "afrikanska", Afrika är en kontinent bestående av 55 olika nationer med över 2000 olika språk. Att du har varit i Afrika säger mig ingenting. Egyptens charterhotell är inte samma som Namibia och Sydafrika går inte att jämföra med Kenya. Faktum är att avståndet mellan Sydafrika och Kenya är lika stort som avståndet mellan Sverige och Kazakstan, men ändå hör du aldrig någon likna Sverige och Kazakstan vid varandra.  

Ja, i Afrika finns några av världens största slumområden och ja, fattigdom och svält är ett stort problem. Men Afrika sätts allt för ofta in i bilden av krig, svält och korruption när det finns så mycket mer. Ingen nämner de 22 nobelpristagarna från 9 olika länder i Afrika eller att 1 av 3 afrikaner är medelklass. Rwanda har högst antal kvinnor i parlamentet i världen och 4 av världens 10 snabbast växande ekonomier går att finna på denna kontinent. Och nej, denna rikedom kommer inte från västs generösa bistånd. Bistånd utgör 2 % av Afrikas totala BNP. 

Det stämmer att finns mycket öken och savann i Afrika. Men det finns också tropiska regnskogar, högalpina bergsområden och pingviner. Bara för att du vet något om Afrika så betyder inte det att du vet något om varje lands diversitet. Alla länder har olika klimat, fauna, ekonomisk situation, befolkningsmängd, religion, tradition och kultur. Du kan inte generalisera dem 1 miljard människor som bor på denna kontinent genom att prata om "barnen i Afrika".

Jag bor i Kenya i ett år, men för det vill jag inte säga att jag har "varit i Afrika". Jag har hittills varit i ett land av Afrikas mångkulturella länder. Jag har lärt mig om Kenya, men det finns så många länder i Afrika som jag fortfarande inte kan någonting om. 

Snälla, sluta generalisera Afrika.  

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas