Tilde Bergström

Matlagning i Kawangware

Emma kirrar sallad // massor av fina kramar <333

fruksallad in the making // de symboliska minibananerna 

ugali // chapati

 

upendo!!!!!

Kawangware 

Jag och Veronica <333

Lördagen var fantastisk, en av de bästa upplevelserna hitills. Jag och fem andra tjejer fick åka till Veronica i Kawangware, denna gång för att laga traditionell Kenyansk mat. I timmar hackade vi grönsaker och frukter, rörde ihop olika kryddor, gjorde deg och stekte diverse olika saker, tills det tillslut stod ett bord fyllt med så mycket god mat; chapati, ugali, sukuma wiki, kachumbari, cabbage och en gigantisk fruktsallad med bland annat avokado. Fick lära mig att avokado här äts mer som en frukt än som en grönsak. Fick också ett antal chockade miner när vi berättade att en avokado i Sverige kan kosta uppåt 300 shilling (ca 25 kr). Här kostar de dyraste avokadosarna 30 shilling (mindre än 3 kronor) men har man tur kan man hitta några för 2 shilling, dvs. endast något öre. 

Det var mycket samtal gällande likheter och skillnader mellan Sverige och Kenya och vi kom fram till att det finns för- och nackdelar med båda länderna. Veronicas dotter Caroline har precis taxit examen i psykologi från Naroibi University, något som verkligen inte är självklart då universitet kostar dyra pengar. Hon berättade om den skakade stämningen som inbefann sig efter terrorattentatet mot universitetet i Garissa. Bara en vecka efter de hemska nyheterna hade nått världen skedde ett strömavbrott på Nairobis universitet, ett ganska kraftigt ett med flera exploderande lampor. Paniken var total och al-Shabaabs hot om att Nairobi University skulle vara deras nästa mål fick flera studenter att hoppa från sjätte våningen för att undvika att bli dödade, eller värre, av al Shabaab. Kontrasten var stor när vi sedan berättade om att alla i Sverige ska kunna plugga på                                                                          universitet och att man till och med får pengar från staten om man väljer att göra detta. 

Men trots rikedomarnas kontraster så finns det så mycket lycka och kärlek här som inte alltid går att hitta i Sverige. Vi berättade att man sällan hälsar på folk man möter på gatan som man inte känner och att en främmande kvinna tar emot utlänningar med öppna armar för att visa hur man lagar landets traditionella mat skulle aldrig ske där vi kommer ifrån. Ett icke korrupt samhälle och en bra ekonomi är viktigt, men betyder det alltid lycka?                                                                                            Och betyder motsatsen alltid olycka? Jag tror inte det.

 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas