Tilde Bergström

Kärleksfest

I fredags var jag återigen på Love School vilket var så otroligt roligt, helt sinnes. Har på riktigt aldrig varit på en plats med så mycket kärlek. I det största klassrummet fanns ett högtalarsystem skänkt av en gammal SSN-elevs förälder, och jag har aldrig varit med om någon roligare dansfest än denna. De här eleverna vet hur man släpper loss, och tjejerna skakade rumpan bättre än självaste Nicki Minaj. Den jaimaikanska dansmusiken pumpade ur högtalarna och den stekande solen kombinerat med plåtväggarna gjorde att svetten rann som ett vattenfall ner för ryggen. Men det var det ingen som brydde sig om. "If you don't sweat you haven't danced!" utbrast Matilda vars egna tröja hade antagit en mörkare färg hela den. Det var så omöjligt att inte le och skratta hela tiden att mina käkben värkte som bara den. Det jobbigaste var när vi var tvungna att dra oss hem. "You have to come back" sade Melody (nedersta bilderna) allvarsamt och jag lovade henne att det gör jag. Jag kommer tillbaka. 

bra tisdag

Idag när vi spred svett i poolen efter volleybollträning <3333

 

Fram med popcornen...

Klicka på texten Vimeo nere i högra hörnet för att få bäst kvalité! 

... för nu är det filmdags! Satt i några timmar igår och svor åt mina sega dator så att ni kan få en liten bit av Kenya hem till Sverige. Sitter i skrivande stund vid mitt skrivbord med raggsockorna på och knaprar på överblivna kakor från helgens äventyr. Saknar redan savannens värmande sol och att slippa skriva in prov i almanackan. Men lite plus i vardagen är ändå att få asgrym kenyansk livemusik på engelska lektionen, att mina avokados som jag fick från Nathan för ett bra tag sedan (äntligen) är mogna och att det är fotbollsträning ikväll! Och att det numera sitter ännu ett brev fasttejpat på väggen, från världens finaste lillasyster. Satt i Ellens säng igår kväll när Ogge kom in med ett brev i handen som han sa hade legat i mitt fack. Hoppade runt som ett fån av ren lycka och det blev en blandning av både skratt och tårar när jag läste det. Som jag älskar den där lilla människan. 

Hej hopp, tänkte återgå till att äta kakor nu. 

Hell's Gate

Lite såhär såg det ut i helgen när vi campade i en av Kenyas alla nationalparker; Hell's Gate. Vi vandrade bland zebror, giraffer, gaseller och vildsvin, lagade grönsakswok på en murika, slog upp tälten mot den mest fantastiska av utsiker, grillade ananas samt pinnbröd vid lägerelden och när vi spanade med ficklamporna mot buskarna i nattmörkret så kunde man se ett par lysgröna ögon tillhörande hyenor vaksamt titta fram. På söndagen steg vi upp strax innan 6 för att få se solen gå upp över savannen vilket var andlöst vackert. Sedan tog vi bussarna vidare och badade i varma mjölkvita källor som luktade starkt av svavel (det vill säga äggmök) men som var otroligt välkomnande efter att ha fått hela kroppen ingrodd av damm. 

Vår första stora utflykt får 5/5 zebror och jag är så otroligt taggad på vad Kenya mer kommer ha att erbjuda!

Love School

Två stora taxis beställdes hit till SSN med en vägbeskriving som skulle ta oss till Love School, en skola i slummen Kawangware, startad av fantastiska Veronica som jag skrivit om tidigare. Här går 400 elever mellan åldern 4 och 15. På många skolor får du inte komma in om du inte har rätt skoluniform, men Veronica bestämde sig redan från början för att inte bry sig om sådant. "Det här är Love School", förklarar hon. "Vi älskar alla".

Klassrummen är små och trånga, uppbyggda med plåtbitar som både tak och väggar, och i ett av de större klassrummen hänger ett tygskynke som ska dela av rummet för att skapa två klassrum. Skrivböckerna är smutsiga och slitna, och många barn delar på samma skolböcker. På bra dagar kan det finnas lite skolmat i form av ugali till eleverna och i bästa fall även rent dricksvatten, men det kan gå många dagar utan något sådant. Lärarna som jobbar på skolan tjänar ungefär 4000 shilling i månaden, vilket motsvarar ca 320 svenska kronor. 

Men här finns mer än smutsiga skolbänkar och dåligt med mat, här finns mer kärlek än jag någonsin stött på tidigare. Från ögonblicket vi anlände till skolan slutade jag inte le, och vi välkommnades med en sådan värme att Sahara verkar som ett bra ställe att svalka sig på. De sjöng fantastiska sånger för oss och vi svarade med att stämma upp i "Blinka lilla stjärna" vilket mottogs med mycket skratt och applåder. De visade oss klappramsor och sjöng sånger och ramsor på swahili eller engeslka och vi kunde visa hur samma ramsa gick på svenska. Och dansen!!! Vilken kännsla. De här barnen har rytmen i kroppen. Jag pratade också med några av lärarna och de berättade att skolsystemet i Kenya är tufft och det är svårt att klara sig bra, både av ekonomiska och sociala skäl. Men de älskar vad de gör och brinner för att kunna hjälpa de här eleverna så mycket det bara går. 

Den här dagen var fylld av upendo. 

 

RastaVerre

Verre i sina asballa rasta

Idag så införskaffade jag och Ellen 3 tennisbollar från Nakumatt och sedan reppade vi tennisbanan som satan. Planerar att bli proffs!!! (Eller något sådant...) 

Älskar verkligen internatlivet. Att ha vänner runt hörnet hela tiden. Att samlas i Ellens rum för pluggmys varje läxis, att köpa kokosnötter på Nakumatt och hamra upp dem till kvällsfikat, att lika i en stor hög i soffan utanför Zebra, att dunka musik och fuldansa som bara den, att aldrig vara ensam. Kanske lever vi fortfarande i någon slags smekmånad där man ännu håller på att lära känna varandra och inte riktigt har börjat störa sig på att det alltid är 70 andra tonåringar precis utanför dörren, men om så är fallet så låt det vara så, för jag njuter som bara den. 

 

Veganbakmästarna

Vi har blivit något utav veganbakmästare, jag, Ellen och Verre. Ett jäkla imroviserat hembygge blir det, man hittar en tom glasskartong som får duga som skål, en gaffel man tror är ren och så mosar man några bananer och häller på måfå i mjöl, socker och olja. Sedan gör man alla andra på internatet avundsjuka genom att springa runt med en tallrik som luktar banan och innehåller något som ser ut som en grågul, geléaktig skummgummibit. Detta avnjuts förstås bäst i Ellens säng på läxis. 

Appropå veganska bakerk så är jag numera vegetarian i skolan! Man får ju passa på när pappa inte frestar en med nya läckerheter från grillen varje helg... ;-) Näej skämt åsido, tror det blir najs!! Känns bra. 

Springer genom Nairobi

Idag var vi ett gäng som var ute på en löptur! Vi sprang förbi maasai pojkar och hordar med fritt gående kossor, dundrande bilar och leende människor. Vi sprang förbi det som är Nairobi helt enkelt. Det var ett jäkla tempo, och det faktum att vi befinner oss på ca 1700 m.ö.h. gjorde ju inte heller andhämtningen lättare så att säga, som att knalla runt 5 km på toppen av Helags... Men jag klagar inte!! Har saknat löpningen. 

Homosexualitet är ett brott i Kenya, och idag fick jag reda på att ett förhållande med någon av samma kön kan leda till hela 14 års fängelse. Känns väldigt dåligt och konstigt när ens lärare säger på lektionen att "om någon är homsexuell här inne så måste ni ta det väldigt försiktigt". Saker man trodde var en självklarhet, en mänsklig rättighet. Kan inte föreställa mig hur hemskt det måste vara, att inte få älska vem man vill, att bryta en lag genom att bara vara kär. 

 

Dagens upptäckt!!!

Ett bananträd precis bredvid avokadoträdet! Och det finns gröna påväg-att-bli-mogna-bebis-bananer där!!! Ska smyga mig upp dit och lagra hela klasen längst bak i garderoben, det är planen åtminstone.