Tilde Bergström

3 veckor i Kittelfjäll

Jaså då har vi varit i Kittelfjäll ungefär 3 veckor nu då! Tänkte att vi kunde kika på hur det har sett ut genom mobilkameran. 

Den 5 december körde vi vår kära bil Blue från Uppsala till Kittelfjäll, efter en väldigt lång tid av att... inte ha gjort så mycket alls. I sann corona-anda :)) I vår lägenhet möttes vi av en flaska bubbel från Jappe och Lotta och vi skålade in vårt nya hem! Jappe är alltså min farbror och det är i Jappe och Lottas restaurang som vi jobbar denna säsong. Nästa dag gick vi ut på promenad och var extremt lyriska över att ha gått från grått landskap i Uppsala till VITT! 

De första två veckorna hade liftarna inte öppnat än och vi jobbade bara fredagar och lördagar så aktiviteter bestod bland annat av längdskidåkning (som inte var spårat ännu) samt att promenera upp för backarna med brädan fastspänd på ryggsäcken. Svettigt uppför men ack vad man njuter av det där underbara endaste åket man får nedför. 

Promenerade även i skogen och drack varm choklad vid Vojmån. 

Och vi vandrade upp för backarna igen. Att vandra uppför i bara kängorna har någonting absolut, meeen en splitboard hade ju inte suttit helt fel heller :-)

Att jag har fått med mig den här australiensaren till en liten by i södra Lappland? Lyllos mig. 

Två söndagar i rad var vi hemma hos Jappe och Lotta för pepparkakshus-bygge. Min lilla kusin Alvar hade gjort en ritning på ett slott med fyra våningar, trappor mellan våningarna och fyra torn som kantade slottet. Självklart skulle denna idé fullföljas! Jag och Felix kallades in som extra bygghänder. Lyckades jag krossa ena väggen i tre delar inom de första 5 minutrarna? Jajamensan. Lyckades vi rädda det och färdigställa Alvars ritning? Såklart! Med möbler och allt därinne. Mycket lyckat. 

Sedan öppnade liftarna äntligen! Ser så mycket fram emot att utforska detta system som består av endast två släpliftar men som vid rätt förutsättningar har oändligt mycket offpist. Och det här blåa december-ljuset hallå! Magiskt visst? Detta med att bo så nära naturen i den årstid vi älskar mest är väl varför jag och Felix återkommer till vintersäsongande gång på gång. 

Så fort vi är ute på brädan sprudlar energin och vi är som gladast!! 

Två sista bilder då.

Till vänster; första blå himmelen sedan vi kom till Kittelfjäll! Men kan inte säga att jag riktigt såg solen. Den gömmer sig liksom bakom horisonten. Enda sättet att få syn på den är från toppen av liften (och utan moln då såklart). Men ändå! Blå himmel. 

Till höger; Felix fast i ett hav av puder imorse. När vi kom hit pratade alla om hur otroligt lite snö det var jämfört med hur det brukar vara. Trist ju. Men nu HÖRNI har prognosen vänt. Snö varje dag! Fantastiskt! Hann med fyra åk innan jobbet denna morgon och det var.. bland det sjukaste jag varit med om?? Pudermässigt alltså. Hörde folk under dagen som jämförde det med Kanada eller Japan. Ser fram emot kommande dagar! Och hoppas på likande prognoser i januari när vi kommer ha massor av lediga dagar. 

Annat som har hänt sedan vi anlände:

- Vi har bonat in oss i vårt nya hem. Hur mysigt det än var i Vreta med familjen så känns det väldigt trivsamt att just nu ha vårt egna. Ni vet! Hängt upp lampor och tyger. Packat upp våra grejer. Bakat knäck och druckit glögg. Tittat på Better Call Saul i soffan. Bakat surdegsbröd också! Fick en surdegsstarter från Jappe som han har haft igång i 4 (!!) år. Sedan de startade restaurangen. Imponerande.

- Vi skulle ta Blue till Vilhelmina en dag tillsammans med Mattias och Tommy för att storhandla. Vilhelmina är alltså *storstan* när man bor i Kittelfjäll. Problemet var bara att ena hjulet på Blue hade låst sig och inte snurrade alls. Sådär stod vi på sidan av vägen och undrade vad gör vi nu. Många snälla som stannade, erbjöd hjälp och verktyg och sådant. Nästan alla suckade och smålog och sade "ni har väl inte haft handbromsen i". Så ja tydligen ska man aldrig ha handbromsen i när man bor i fjällen?? För att då fryser hjulet fast i låst läge?? Undrar varför ingen har informerat om detta tidigare samt varför detta aldrig var ett problem i Kanada i -30? Men jaja man lever och lär. Nu står Blue och bli insnöad och väntar på att mekanikern ska ha tid att kolla på henne. Vi fick i alla fall låna Jappes bil till Vilhelmina! Så shopping blev det.

- Firat jul. Det var mysigt! Jag och Felix åt risgrynsgröt till frukost och öppnade paket. Skyndade oss ut för att hinna med ett åk i backen. Sedan serverade vi en härlig trerätters lunch på restaurangen. På kvällen åt vi middag med Jappe, Lotta och Alvar (som ju är i vår "bubbla") samt Lottas syster Pernillas familj som alla hade antikroppar. Spelade julklappsspel, åt god mat och skålade i julsnaps! 

-Och så har vi jobbat såklart. Känns så kul att få jobba! Har varit långa perioder detta år utan syfte så jobb känns extremt bra för både kropp och sinne. Kul att lära känna värdshuset också. Jappe och Lotta är så extremt duktiga på sina områden. Dock är ju restaurangbranschen inte blommande just nu så att säga, men man gör vad man kan och hoppas på överlevnad. 

Jahopp det vart ett mycket längre inlägg en planerat. Men lite så har det sett ut här i byn! Hoppas vem som än läser detta också har det bra. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas