Tilde Bergström

SOMMAREN PÅ ÖN

Okej varning för långt inlägg här. Tänkte nämligen berätta om min och Felix sommar, sommaren på Gällnö. Förra vintern när vi fortfarande befann oss i St Anton och inte visste att en pandemi skulle lamslå världen var planen att åka till Australien i ett år typ förra september. Vi ville därför väldigt gärna spendera sommaren i Sverige, mest jag kanske såklart eftersom vi skulle vara borta på andra sidan jorden ett bra tag, men också Felix för att han bara sett Sverige i novemberskrud innan det och det är ju som bekant inte den vackraste månaden vi har i norden. Jag funderade på vad som skulle vara en bra plats att jobba på för att på något sätt imponera en australiensare uppvuxen på en tropisk ö så att han inte bara skulle få bilden av Sverige som kallt och grått... föreställde mig något vid vattnet, som skärgården eller Öland. Sagt och gjort, googlade "Stockholms skärgård sommarjobb" och det första som kom upp var till en hemsida för Gällnö. "Arbetsteam mellan 20 - 30 år som bor och jobbar tillsammans, restaurang, bar, café, handelsbod och  vandrarhem." Jamen det låter ju toppen tänkte vi. Och vi blev inte besvikna. Våra två månader på Gällnö var väldigt intensiva med extremt mycket jobb, men också mycket kärlek. Världens bästa arbetsgäng och den finaste tänkbara sommarön. Jamen nu ska jag sluta babbla och visa istället! 

Strax efter midsommar packade vi våra väskor och tog färjan från Stockholm ut till skärgården. På Gällnö finns bara grusvägar och ön är bilfri med ett undantag; bilen som vi hämtar upp varor från kajen med för att ta till restaurangen. 

Flyttade in hit, till det mytomspunna grå huset. Sunkigt och charmigt på samma gång. Vi blev inkastade i jobbet ganska direkt, det var fint väder och mycket gäster! Restaurangen har bara utomhusservering vilket var till fördel i en pandemisommar. Felix skulle jobba i köket och grillen och jag i servisen. 

Vi lärde känna våra nya arbetskamrater tillika huskamrater. Här hade vi tagit Måns familjebåt till klipporna för kvällsdopp. 

Mmm satt här och torkade oss och tjötade.

En annan kväll var det solnedgång efter jobbet :') 

Minns den här sommaren som mestadels varm och solig! En sådan dag kunde man gå till lagunen och bada. Men ibland var det regnigt och då såg vi ut som på den högra bilden. Som sagt alltid jobb utomhus oavsett väder... 

Det har ätits mat! Måndagar var allas lediga dag så då blev det ofta pang-brunch i grå huset. Här i form av en fattiga riddare-hög. Till höger en typisk jobblunch nom nom. 

Mer mat, här pytt-i-panna på Måns muurikka som jag och Felicia chefade över. Vi åt nästan alltid middag tillsammans allihopa vilket var fint

Då satt vi på Måns terrass under ljusslingorna invirade i filtar. Bredvid en bild på utsikten från jobbet :p

Felix säger hej från vårat sovrum. Och så en bild på det finaste rummet i grå huset, med fönster runt alla väggar och matbord i mitten. 

En lässtund innan arbetspass och en regnbåge från bryggan. 

Två stycken kaffe av våra två bartenders. En med lite mer barista-erfarenhet hahaha

Fick besök av Elsa, Jack och Märtha! Mycket trevligt. Här på deras campingplats där de övernattade. 

Vi åt middag på restaurangen, plockade blåbär i mängder och lagade paella på muurikkan. 

Hugo övar på sina dragspelskunskaper. 

Det var franska nationaldagen och det firades stort med en helfransk meny och en galen jobbdag. Felicia och Naomi hade köpt baskers åt alla för extra fransk feeling. 

Felix hackar lök i köket hahah.. och Hugo posar framför soprummet, oklart varför? Tror vi aldrig hade sett soprummet så fullt förut och det kändes värt att dokumentera. 

Alla dessa fina sommarkvällar i rosa ljus. På bryggan, i tacohuset, vid ladan. Mys mys mys. 

Naomi!!! Så söt sprallig och glad. Nästa sommar får hon inte bryta foten...

Påväg för bad med vår bästa vän giraffen.

Framme vid bad! En typisk ledig dag. 

En kväll bjöd Jonas och Robin på middag på restaurang på en annan ö! Började med fördrink i baren och sedan båttur med prosecco. 

Lovisa och Jossan finklädda och redo. Och Robin som chafför!

God mat och vin. Sedan liftade vi med en flakmoppe till andra sidan ön för en drink på maten.

Plockat mer blåbär.

En kväll när tjejerna färgade ögonbrynen tillsammans och Felix färgade mustachen. Var extremt skeptisk innan men det hade ändå något?

En annan kväll hade Jonas lagat pizza till alla och levererade de till grå huset i pizzakartonger som ett äkta pizzabud. Till höger en bruschetta från Felix som jag åt till lunch. 

En shakshuka till brunch. Så mycket god mat! Denna! Sommar! 

Och så hade vi Fred på besök!!!! Gulligaste Freddie. Här på båt påväg till bastu som hade hyrts över dagen. 

Bastubad, öl och klipphäng. 

Så åt vi middag på bryggan och drack Loves vin från typ 60-talet? Som han hade fått bara sådär. Smakade sött. 

Jag å Fred, Love å Felix. 

Mer som man gör: promenerar över sommarängar (och kollar efter fästingar efteråt). Badar från Måns brygga. Mycket bad denna sommar. 

Tog roddbåten över till en annan ö och åt middag i solnedgången. Kvällsdopp också såklart! 

En magisk brunch, en slags avskedsbrunch då många började lämna i augusti. 

Men jag och Felix och några till stannade kvar! Det var värmebölja och vi cyklade runt ön. 

Paddlade små plastkanoter gjorde vi också. 

Paddlade ut till små mini-öar och hoppade från klippor. 

Njöt av det sista av sommaren. 

För vips så var det sista augusti och detta tappra gäng avslutade sitt sista arbetspass för sommaren. Tack Gällnö och tack gänget

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas