Tilde Bergström

Kategori: Kanada

Kanada: maj 2019

Maj. Nu var det verkligen slutet på säsongen känsla! Med allt. Jobbet gick på halvfart tror jag. vi försökte klämma ut det sista av snowboardåkningen. Överst bilder från när jag och Will åkte the Dive igen. Fortsatte hänga mycket med Felix också. Åkte ner varje söndag och hade en klassisk "sunday funday" där vi festade hos the Beaver Boys och sedan bodde jag hos honom fram tills tisdag då jag behövde åka upp och jobba igen. Fastän det fortfarande var snö uppe på sunshine hade det blivit vår i stan. Nederst från när jag, Will, Bree och Robyn hade en picknick i parken! 

I maj fick vi också någon helt sjuk sista puderdag!? Så som man inte tror det ska hända i maj. Mitten är från Prom Night på Trappers. Vi åkte till second hand-affären för att hitta de mest obskyra klänningarna vi bara kunde. Det delades ut awards för året som gått och Felix bodde hos mig på berget och var min prom date. I mitten på maj skulle Felix till Australien i 2 och en halv vecka för att fira sin pappas 50-års dag så jag skjutsade honom till Calgary och så spenderade vi en dag där. Några dagar senare blev det 24 grader och sol och jag, Will och Bree hängde vid vattnet och solade. 

Den sista Arnica Litica festen anordnades och det kändes som man skulle sakna varenda jävel även dem man aldrig umgåtts med haha. Den 21:a maj var sista dagen Sunshine var öppet för denna säsongen och den årliga Slush Cup hände! Åhhhh hade så så roligt och hängde med alla mina bästa vänner!!! Det var också sista gången vi hade fest hos beaver boysen för sedan skulle alla flytta :( 

Efter slush cup tog vi vårt pick och pack och sade hejdååå till det berget som gett oss så mycket men som det också var så himla skönt att lämna. Jag, Will och Bree flyttade in tillsammans i ett litet hus i stan och från en sekund till en annan hade snö och snowboardåkning bytts ut mot sommar, sol och dagar vid turkosblåa sjöar! 

Kanada: mars 2019

Mars började med en karaoke kväll på Wild Bills med hela Chimney crew. Badkarshäng i stan. Basti som lämnade :( Och nedersta raden från en dag när vi byggde ett hopp bakom wawa och lekte runt med brädorna där. 

Jag, Bree, Will, Megan och Fred åkte till Kicking Horse en dag. Letade puder och hade det himla skoj. Och ja Will hade ju anlänt till Kanada! Han kom snabbt att bli en av mina närmsta vänner. Och så styrdes Arnica Litica 2.0. Våra tjejer från stan, Megan, Fred, Ellie och Martha, kom upp och vi sov alla som sillar i min lilla säng. Det var tropical tema och hade ordnats photobooth och allt möjligt. Felix var också på den här festen och i mitten längst till höger är vi med på samma bild hahah. Men det skulle dröja ett tag till innan vi träffades på riktigt. 

I mars kom det någon helt sjuk värmevåg!? I samma veva åkte jag, Bree, Michael och Alicia till Red och Whitewater. En resa som än idag står kvar som några av de bästa dagarna på hela året. Det var 20 grader varmt, vi åkte bräda i t-shirt men svettades ändå. Var några extremt lyckliga och kärlekfyllda dagar<3 Gjorde även en film om denna resa. 

 

Värmen höll sig i ett ganska bra tag. Vi gick till trädkojan och satt på hustak i solen efter dagar på brädan. Det var St Patricks day och Jack lämnde oss </3 Och i mitten ser ni bilder från när Michael och Alicia styrde beer tournament och jag, Alex och Ash hade det charmerande lagnamnet "team blonde dickheads" :)))

Högst upp: takhäng hos Joel och kickons-häng. Mitten: Alison på skidor, brädåkning och Will som lagar mat åt oss när alla kockarna gått hem. Längst ner: Pauls avskedshäng, Bonnie and Clyde ftw! 

Kanada: februari 2019

Februari började väldigt kallt.... närmare -30 i två veckor vad jag minns. "Feels like -40" sade google. Kul :-) Bree köpte Patty the Pathfinder (som jag senare kom att bli delägare i). Åkte till Lake Louise, såg isskulpturer, drack kaffe i Canmore. En dag var det så kallt att de stängde ner alla liftar och gondolen. Vi såg till att få skjuts med en bil ner och gick ut i stan ändå. Åkte till Nakiska en dag också! Det var första gången Sean besökte en annan resort och han var svintaggad haha. Var så kallt att vi var tvungna att värma oss mellan varje åk..

Gruppbilder på Trappers och i sovrum. Och så styrdes den första av flertal legendariska Arnica Litica, av ingen mindre en Mark Chan! 

Familjen kom och hälsade på över sportlovsveckan. Mina tre favoritpersoner<3 Älskar dem så mycket, åh kan inte fatta att vi ses om 2 veckor igen! Vi åkte skidor och myste och åt på restaurang tillsammans eller så serverade jag dem. Grät så mycket när de åkte:( 

Februari avslutades med en resa till Fernie. Proppade bilen full med tjejer, bodde på billigast möjliga hotell och åkte bräda varje dag. Det var så många där samtidigt! Vi hade våran bil full och Alex, Megan, Fred och Martha var alla på personalresan som pågick samtidigt så hängde med dem där. Och killarna från Arnica var alla där också och hade hyrt ett stort air bnb. Åkte dit en kväll och hade stor familjemiddag som Mark och Arny hade lagat. På vägen hem stannade vi vid några naturliga varma källor och badade. 

Kanada: januari 2019

Hej till ett nytt år! Hej till mer snowboardåkning, en enorm varm choklad, trappers-kvällar och jobb. Runt jul och nyår var det sjukt mycket jobb. Chimney och Sunshine i allmänhet var ju inte direkt en fantastisk arbetsgivare så att säga, mycket tveksamma grejer som skedde där MEN crewet vi hade i Chimney var ju typ alla mina bästa vänner och vi hade så himla kul mitt i all skit. Bilden högst upp i mitten är från när jag, Joel, Jack och Bree bestämde oss för att åka till Lake Louise på den dagen med mest folk på HELA året :-)) Började med att vi satt fast typ 2h på motorvägen och när vi väl kom dit fick vi väl typ 3 åk in på hela dagen för att varje liftkö tog typ en timme var hahah. 

Åkte till Panorama över en dag! Körde mina första double black diamond där. Och så hade vi gender bender fest för Michaels födelsedag! Minnesvärd kväll :'-)

Högst upp till vänster är Sarah på ett hotellrum i stan. Vi hade gått ut och jag, Sarah och Ash hade världens roligaste häng på hotellet efteråt. Resten är från personalresan till Big White! SATAN vad bra resa. Prickade in två dagar som fick över 20 cm nysnö och det var helt ooootroligt. Så rolig resort också med mycket bra off pist. Och så en karaoke kväll för att avsluta det hela. 

Sedan blev det Australia day! Vilket firades stort eftersom majoriteten av alla i Banff är australiensare hahaha.  Mer vegemite åt folket! (skoja hatar vegemite)

Kanada: december 2018

December började med en tripp till Jasper för att fira Joels födelsedag! Fick punka på en bil, blev jättesena, lyckades hyra bil i Lake Louise och köra hela vägen till Marmot och kasta oss på brädorna för att hinna åka något. Det var en hektisk men väldigt rolig resa haha. Bodde på hotell med Joel, Michael och Jimbo, körde en lokal pubrunda osv. Vägen mellan Jasper och Banff är också så himla fin!!! Gapade hela vägen hem. 

Trappers-kvällar, en jättestor pälsmössa jag köpte och en väldigt fin dag på Two Jack lake. Hyrde skridskor och trängde ihop oss i Marks van, körde hockey på sjön och mådde finfint. 

Kalla, sola, krispiga snowboarddagar. Tror det var någonstans här kanske som jag och Bree började hänga mer? Och hon blev ju som kanske bekant en av mina närmsta och viktigaste vänskaper någonsin<3 Sally på bingokväll, badkarshäng på hotellrum i stan och en helt OTROLIG puderdag med Jack och Michael. Körde back door för första gången, inga spår från någon alls innan och massa puder mmmmm. 

Jag och Joel uppe i hörnet samt Joel i sin traffic light kostym. Det blev julafton och det firades rejält. Vann också pris för bästa "ugly christmas sweater" (bilden nere till höger) hahah. Jag, Bree, Jack och Joel åkte till Kicking Horse för första gången och SATAN vilket puder vi hittade där. Tror den dagen kvarstår som min bästa puderdag under hela säsongen. Vi fastnade med snö upp till midjan så många gånger. 

Sedan hade plötsligt 2018 kommit mot sitt slut och det nya året firades in! Nyår var så himla bra, en stor glad familj som firade tillsammans<3 Minns att det var bara så mycket kärlek från alla till alla. 

Kanada: november 2018

November! Började bli mer hemmastadd uppe på Sunshine. Hängde mycket med Casey, hittade vegansk Baileys i affären, längtade efter att liftarna skulle öppna. Åkte till Canmore med James och Marley och klättrade (tills jag blev utslängd för jag hade inte tagit någon kurs som tydligen var obligatorisk haha). Åkte skridskor på Banff Recreation Centre. 

Vi var ett gäng som åkte till Lake Louise och Marble Canyon. Allt var så vackert. Badade i den stora bubbelpoolen på hotellet. Bakom Arnica hade det byggts ett halvbra hopp. Brukade gå dit med killarna från level 3 för att testa brädorna och skratta åt när vi landade huvudstupa i snön. 

Den 9e november öppnade liftarna!! Äntligeeeen. Fyllde 20 år. Minns inte min födelsedag som något superspeciellt? Hade nog inte riktigt helt kommit in i "mitt" gäng ännu. Men var väl på Trappers och firade. Allmänt väldigt mycket kvällar på Trappers de här första månaderna, det var kul. Åkte till Lake Louise för första gången med Ben och Joel också och hade en helt sjuuukt bra puderdag. Första dagen backbowlen hade öppnat och det var amazing. 

Åkte med Alison, Robyn och Sally och badade i de varma källorna. Åkte också och såg en hockeymatch i Canmore och hade nog ett par kvällar ute i Banff, med hotellrum som 10 pers tränger sig in i. 

Det var november!

Kanada: oktober 2018

Nu är det lite mer än två veckor kvar av mitt visum här i Kanada. Den 22a oktober lämnar jag. 365 dagar blev det exakt. Det trodde jag nog inte innan jag åkte hit. "En skidsäsong", tänkte jag. Nu känns det som något så mycket mer. Ett helt år, olika hem som har skapats, resor, all snowboardåkning, 3 olika jobb, blivit bilägare, skrattat, gråtit, njutit, levt. Och människorna. Det är ju oftast det som betyder mest. Vänskaperna som finns kvar för livet. Allt det som har delats tillsammans. Kärleken som skapats. 

Tänkte försöka mig på någon slags recap av året som gått. Kolla tillbaka och minnas lite. Inte allt kanske men ändå. Vi ser hur det går. Här kommer oktober 2018. 

Den 22a oktober (tror jag? eller 23e) förra året satte jag mig på ett plan mot Kanada. Minns att jag kunde se klippiga bergen när vi flög över dem och blev alldeles pirrig. Och att jag hade tre stolar helt för mig själv. 

Var i ett regnigt Vancouver tillsammans med ett gäng andra svenskar och skaffade SIN-nummer och bankkonton och allt sådant. 

Gick på museum och såg storstaden. 

Sedan åkte vi 15 timmar buss till lilla bergstaden Banff. Bodde på hostel, minns att jag mötte Mark där och vi gick och klättrade tillsammans. Köpte ny bräda. Mötte även Basti som erbjöd en plats i hans bil upp till Sunshine nästa dag. 

Och så flyttade jag upp på ett berg. Hade nog första jobbdagen där sista oktober, var lite struligt med mitt jobb först men hamnade till slut i Chimney Corner. Och började så smått lära känna alla i korridoren och så.  

Ha Ling soluppgång

Det är sådana här stunder som jag lever för. 

På toppen av ett berg, när solen går upp. 

I naturen med ett par vänner bredvid. 

Magi. 

Revelstoke and broken Patty

För någon vecka sedan packade jag, Felix och Fred bilen med tält och mat och sovsäckar och begav oss mot Revelstoke, ca 3h från Banff. 

Vi stannade på vägen och gjorde roadtrip-lunch; mackor och frukt och chokladfingrar. 

Så fort vi såg en avfart körde vi av för att se vad vi skulle kunna tänkas hitta där. 

Felix kastade macka som studsade typ 10 gånger och alla gamlingar i sina campingstolar klappade händerna. 

Nästa stopp hittade vi en lite turkosblå sjö precis vid motorvägen. 

Och så detta fina, giant cedars boardwalk. 

Andas skogsluft och krama jättestora träd. 

Slutligen kom vi fram till campingplatsen, slog upp tälten och högg ved. 

Här kan man ju mysa<3

Nästa morgon körde vi in till Revvy efter frukosten, drack morgonkaffe och promenerade runt i stan! Det var 30 grader och strålande sol så vi ville absolut hitta en badplats. Satte upp campingstolarna mitt i vattnet och använde flytande trädstammar istället för luftmadrasser. 

Och någonstans efter den badstunden tog mina bilder slut för sedan hände detta :----))))) Patty the Pathfinder gav upp. Vi hade iaf mött våra vänner Joe och Riley så fick massvis med hjälp från dem, och stämningen förblev väldigt bra! Bara min plånbok som blev betydligt mindre... men men. Mekanikern lyckades plåstra om henne något sånär så nästa dag kunde vi nervöst köra hem till Banff. 

Det var den roadtripen! 

 

devils thumb

Devils Thumb med Fredrika och Robyn. En hike som startar vid omåttligt populära Lake Louise där man måste trängas med så så många turister men ju längre upp man går desto mindre folk blir det. 

Man går förbi Mirror Lake. Med namn av förklarliga skäl. 

Och Lake Agnes till höger. 

Agnes. Som hade ett litet café precis bredvid och personalen kom ut och hämtade tevatten direkt ur sjön. 

Shreddie! 

När vi kom ännu längre upp ändrades utsikten till snötäckta bergstoppar och det dånande ljudet av laviner. 

Å så till slut, på toppen av djävulens tumme! Med utsikt över Lake Louise och dess mjölkigt turkosa vatten. 

moraine lake

En dag steg jag och Felix upp 04.00 för att köra till Moraine Lake och titta på den kända soluppgången. Svepte kaffe i ett försök att vakna till och körde runt i Banff för att hämta upp Isaac, Kat och Fred. 

Anlände runt 5.30 på morgonen och då var parkeringsplatsen nästan helt full. Strax därefter började solens första strålar lysa på bergen. 

Tillsammans med alla andra turister klättrade vi upp på en kulle för att få den bästa utsikten över sjön. 

Till och med den här smått handikappade personen lyckades ta sig upp! Med hjälp av Isaac som stöttade honom dem 150 trappstegen och alla främlingar som gav peppande tillrop. 

Det här är på riktigt hur blått vattnet var! Lovar! 

Det var nog något av det finaste jag sett. 

Å där tittar en liten Fred fram också! 

hejsvejs 

East End of Rundle

Ännu en dag, ännu en hike. Här är från några veckor sedan när jag, Will, Brenno och Grace gjorde east end of rundle, en brant och stenig bergsbestigning på 4 timmar. 

Vägen upp var dimmig och regnig med molntäckta bergstoppar. 

En glad Brenno! 

Här kikade vi ut över bergskanten och dinglade med benen. 

Sedan plötsligt försvann molnen och himmelen blev blå!! 

Så. Fint. 

Här klättrade vi upp, glassade i solen och kände oss nöjda. 

Min fina vän! Wobbaaaa! 

Tack å hej! 

two jack camping

Kände precis att jag kommit igång med fotandet och bloggandet igen! Och sedan gick Felix och bröt foten.. haha :---)) Så den senaste veckan har livet varit lite på paus. Sjukhusbesök och soffhäng och sådant. Det suger ju såklart. Inget jobb och hiker för honom på minst sex veckor. Men vi försöker hålla humöret uppe! Anpassa oss till det här nya lite mer (för honom) limiterade livet. 

Felix är alltså min pojkvän. Har skaffat mig en sådan minsann. Tänkte visa en camping vi gjorde, innan han förlorade förmågan att gå och sådant. 

Vi hade bokat en campingplats nära Banff och körde Patty dit. Patty the Pathfinder är min bil som jag och Bree delar tillsammans. Hon gör en del konstiga ljud emellanåt som vi försöker ignorera bäst vi kan, och hon är lite rostig här och där men hon tar en dit man vill och det är väl det viktigaste ändå. Utan Patty hade vi inte kunnat göra alla våra skidresor i vintras och hon är väldigt nödvändig för att kunna upptäcka allt som finns häromkring under sommaren. 

Vår plats hade ett litet picknickbord och en eldstad. Och träd där man kunde sätta upp hammocken. 

Vi lagade 4-minuters ravioli på campingköket som jag precis införskaffat. Drack rödtjut och pratade och lyssnade på musik tills skogen blev mörk och tjocktröjorna åkte på. 

Tände brasa och grillade marshmallows. Viktigt ändå när man campar. 

Sedan somnade vi i bilen. På en madrass som vi knölat in i baksätet så att det såg ut som en skidbacke. Fruktansvärt obekvämt var det hahahha. Speciellt för Felix som är typ dubbelt så lång som mig. Blir nog att införskaffa ett tält till nästa gång. 

Morgonen därefter lagade vi frukost medan folk runt omkring packade ihop sina camps för att bege sig mot nästa äventyr. 

Mer campings till folket tack<3<3<3<3

two jack lake

Turkosblått vatten. Svettigt varmt på land, bitande kallt i sjön. Bergstopparna fortfarande snötäckta, en spännande kontrast när man ligger och solar i bikini. Så fort det är varmt och soligt packar vi bilarna och beger oss mot någon av dem alla sjöarna runt omkring Banff. Mack-matsäck, uppblåsbara båtar, solstolar, frisbees, högtalare. Någon läser, någon sover, några spelar fotboll och någon flyter runt på en madrass mitt på det blåa. Vid Johnson Lake kan man paddla båtarna till andra sidan, klättra upp på ett träd som sträcker sig ut över vattnet och svinga sig med repet som någon har knutit fast i trädets topp. När man är längst ut från trädet, så högt upp som möjligt, släpper man. Varje gång jag klättrar upp i trädet och vinglar med barfotafötter på barken skakar händerna och jag tänker 'nej det här kanske jag inte ska göra'. Men jag gör det ändå, varje gång, och när kroppen omfamnas av det kalla vattnet och hjärtat pumpat av adrenalin tänker jag 'det här ska jag göra igen'.  

Det är sommar nu. Saker förändras. Några har lämnat. Andra är kvar. Vi bor inte längre på ett berg. Vi har alla olika jobb. Jag delar ett hus med Bree, Will och Felix. Vi inreder med konstiga grejer från second hand-affären. Har filmkvällar fast Will och Bree oftast somnar innan filmen har kommit halvvägs. Utan snö får man hitta på andra grejer än att åka snowboard. Vi bestiger berg, badar i sjöar, campar. Går på bio, har familjemiddagar, klättrar på klättergymmet. 

Saker förändras. Blir något nytt. Vintermånaderna ligger fint paketerade nära mitt hjärta. Alla minnen, vänner, motgångar, skratt.  Allt det där som får en att växa, utvecklas, bli mer och mer den man är. Sommaren ligger utbredd framför oss. Det är dags att skapa nya minnen, nya vänner, nya äventyr. Och jag känner mig mer hemma än någonsin. 

bästa vänner