Tilde Bergström

Kategori: Kittelfjäll

16e mars: topptur på Borkan

gifens återkomst

Är gifs vårt mest underskattade medium? Detta rörliga foto på ständig loop som känns väldigt mycket tumblr anno 2012 och som inte används längre förutom kanske sporadiskt i messenger. Detta tycker jag det ska bli ändring på! Gifs är perfekta?? De ger så mycket mer än ett foto men man slipper också det stora videoformatet med ljud och att trycka på play och ja ni fattar. Ett underbart mellanting. Speciellt bra till snowboardåkning som ju kan vara svårt att fånga rätt känsla på bild utan att det blir platt och suddigt. Så här kommer några gifs från backarna i Kittelfjäll. 

Felix som åker nedför dansken.

Mattias försöker sig på ett hopp. 

Jack såg ett snötäckt träd och sade "jag ska åka igenom det!". 

Och här kommer Elsa! 

På uppfarten utanför huset en morgon..

Att solen kan göra en så lycklig är otroligt faktiskt. 

Och så var det visst jag! I något skakig filmning. 

Mm detta är nog min favorit. 

Tack gifen för detta inlägg! Vi ses säkert igen. 

januari månad

Vips så var det snart slut på januari! Lite såhär har det sett ut i våran lilla by. 

Över jul och nyår jobbade vi väldigt mycket. Kul! Samt bra för våra privata plånböcker och restaurangen. Men som resultat är detta typ de enda två bilderna jag tog mellan jul och 9e januari. Hände liksom inte så mycket utöver jobb äta sova. Detta var i alla fall på nyårsafton. Vi jobbade fram tills 10 kanske, sedan öppnade jag och Felix en flaska bubbel. Gick ut på vägen vid 12-slaget och såg fyrverkerier, sedan gick vi och lade oss hahah. Gissar att många hade en lika lugn afton det här speciella året. Oss passade det i alla fall perfekt, vi var trötta och skulle upp igen nästa morgon till jobbet. 

Nästa bild var som sagt tagen den 9e januari för att; Elsa och Jack hade kommit på besök!!!!!  Timingen var perfekt, vi hade precis fått de första lediga dagarna på några veckor och de lyckades också få de första dagarna på ett väldigt stort snöfall. Att ha vänner på besök och få åka puder tillsammans är ju dubbel lycka. 

Några väldigt fina dagar med några väldigt fina människor<3333 Elsa som extremt flitig doktorstudent avbröt skiddagarna något åk tidigare än oss andra för att plugga in livräddande kunskaper medan vi andra tog en öl. Jack hade planerat ett otroligt uppskattat matschema samt handlat alla nödvändiga råvaror för att ge oss utsökta måltider varenda dag. Om kvällarna spelade vi Bang och Catan och fick lära känna nya sidor hos varandra som bara brädspel kan locka fram... och så mysigt att skrota runt i underställ tillsammans, äta frukost och göra gemensam yoga with Adriene i vår minimala lägenhet. Äsch underbart bara. 

När Elsa och Jack åkt sprack himlen upp och vi gav oss ut på jakt efter orört puder från den senaste dumpen. 

Blev inte besvikna. 

Det här med att man hinner med att åka bräda i både soluppgång och solnedgång på samma dag. Blir tårögd så fint :')

Var också ute i längdspåret och det var inte fult det heller! 

En dag när jag var ute och åkte bräda själv kom någon fram och sade "du ser ut som du vet vart man hittar bra snö, får jag hänka på dig?". Självklart sade jag, även om jag inte vet om jag är särskilt fenomenal på att hitta bra snö. Denna någon var Simon, och nästa dag bestämde vi oss för att gå på topptur vid Grönfjäll tillsammans. Simon pekar med sin stav vart han tycker vi ska gå. En stund senare sitter vi i en snösoffa vid sagda mål och dricker kaffe. 

Jag och Felix fick testa våra nya leksaker; snöskor! Inte helt dumt, även om Simon såg ut att glida fram ganska mycket lättare än oss med sina topptursskidor. 

Vi tog oss bara upp till trädgränsen för att undvika lavinrisk, men fina träd var det. 

Två åk blev det på Grönfjäll. Även om åken i sig inte var bättre än vad man kanske kan hitta i liftsystemet så var det en så himla fin dag. Att kunna gå upp, vart som helst, utan liftar och så, helt i naturen. 

Kände mig fylld av energi! Och taggad på fler liknande äventyr. 

En annan dag hyrde jag och Felix skidor! För mig var det första gången på kanske 5-6 år i alla fall? Kändes som det satt i! Var kul även om det var tydligt att bräda är det jag är mest bekväm med nu. För Felix var det första gången någonsin. De första åken i knappliften var det många svordommar på vägen ner... men sedan började det lossna lite haha och han blev mindre frustrerad och mer ivrig. Jag tyckte han var så gullig när han körde sina svajiga slalomsvängar. 

Mellan den 20e och 23e januari kom det ungefär 125 cm nysnö. Det var.. som inget jag någonsin sett tidigare. Även folk som bott här i många år säger att det är helt unikt. Vi var såklart överlyckliga!!! På torsdagen fick vi en helt otrolig heldag med väldigt lite folk i systemet. Sedan kom helgen och massa folk (med Kittelfjäll mått mätt) och vi skulle jobba. Men vi hann ändå med en del åk på morgnarna och.. det kändes verkligen som man skulle drunkna i snön haha. Helt galet. Bilden till vänster är våran ytterdörr. Jag hade gått till jobbet vid 4 och skottat hela entrén. Kom tillbaka vid 9 och det var helt igensnöat. Till höger är när snön hade slutat falla och vi behövde gräva fram Blue. 

Avslutar detta inlägg med två fina utsikter från berget. Kram! 

varm choklad vid Vojmån

ack vad jag älskar vintern

 

3 veckor i Kittelfjäll

Jaså då har vi varit i Kittelfjäll ungefär 3 veckor nu då! Tänkte att vi kunde kika på hur det har sett ut genom mobilkameran. 

Den 5 december körde vi vår kära bil Blue från Uppsala till Kittelfjäll, efter en väldigt lång tid av att... inte ha gjort så mycket alls. I sann corona-anda :)) I vår lägenhet möttes vi av en flaska bubbel från Jappe och Lotta och vi skålade in vårt nya hem! Jappe är alltså min farbror och det är i Jappe och Lottas restaurang som vi jobbar denna säsong. Nästa dag gick vi ut på promenad och var extremt lyriska över att ha gått från grått landskap i Uppsala till VITT! 

De första två veckorna hade liftarna inte öppnat än och vi jobbade bara fredagar och lördagar så aktiviteter bestod bland annat av längdskidåkning (som inte var spårat ännu) samt att promenera upp för backarna med brädan fastspänd på ryggsäcken. Svettigt uppför men ack vad man njuter av det där underbara endaste åket man får nedför. 

Promenerade även i skogen och drack varm choklad vid Vojmån. 

Och vi vandrade upp för backarna igen. Att vandra uppför i bara kängorna har någonting absolut, meeen en splitboard hade ju inte suttit helt fel heller :-)

Att jag har fått med mig den här australiensaren till en liten by i södra Lappland? Lyllos mig. 

Två söndagar i rad var vi hemma hos Jappe och Lotta för pepparkakshus-bygge. Min lilla kusin Alvar hade gjort en ritning på ett slott med fyra våningar, trappor mellan våningarna och fyra torn som kantade slottet. Självklart skulle denna idé fullföljas! Jag och Felix kallades in som extra bygghänder. Lyckades jag krossa ena väggen i tre delar inom de första 5 minutrarna? Jajamensan. Lyckades vi rädda det och färdigställa Alvars ritning? Såklart! Med möbler och allt därinne. Mycket lyckat. 

Sedan öppnade liftarna äntligen! Ser så mycket fram emot att utforska detta system som består av endast två släpliftar men som vid rätt förutsättningar har oändligt mycket offpist. Och det här blåa december-ljuset hallå! Magiskt visst? Detta med att bo så nära naturen i den årstid vi älskar mest är väl varför jag och Felix återkommer till vintersäsongande gång på gång. 

Så fort vi är ute på brädan sprudlar energin och vi är som gladast!! 

Två sista bilder då.

Till vänster; första blå himmelen sedan vi kom till Kittelfjäll! Men kan inte säga att jag riktigt såg solen. Den gömmer sig liksom bakom horisonten. Enda sättet att få syn på den är från toppen av liften (och utan moln då såklart). Men ändå! Blå himmel. 

Till höger; Felix fast i ett hav av puder imorse. När vi kom hit pratade alla om hur otroligt lite snö det var jämfört med hur det brukar vara. Trist ju. Men nu HÖRNI har prognosen vänt. Snö varje dag! Fantastiskt! Hann med fyra åk innan jobbet denna morgon och det var.. bland det sjukaste jag varit med om?? Pudermässigt alltså. Hörde folk under dagen som jämförde det med Kanada eller Japan. Ser fram emot kommande dagar! Och hoppas på likande prognoser i januari när vi kommer ha massor av lediga dagar. 

Annat som har hänt sedan vi anlände:

- Vi har bonat in oss i vårt nya hem. Hur mysigt det än var i Vreta med familjen så känns det väldigt trivsamt att just nu ha vårt egna. Ni vet! Hängt upp lampor och tyger. Packat upp våra grejer. Bakat knäck och druckit glögg. Tittat på Better Call Saul i soffan. Bakat surdegsbröd också! Fick en surdegsstarter från Jappe som han har haft igång i 4 (!!) år. Sedan de startade restaurangen. Imponerande.

- Vi skulle ta Blue till Vilhelmina en dag tillsammans med Mattias och Tommy för att storhandla. Vilhelmina är alltså *storstan* när man bor i Kittelfjäll. Problemet var bara att ena hjulet på Blue hade låst sig och inte snurrade alls. Sådär stod vi på sidan av vägen och undrade vad gör vi nu. Många snälla som stannade, erbjöd hjälp och verktyg och sådant. Nästan alla suckade och smålog och sade "ni har väl inte haft handbromsen i". Så ja tydligen ska man aldrig ha handbromsen i när man bor i fjällen?? För att då fryser hjulet fast i låst läge?? Undrar varför ingen har informerat om detta tidigare samt varför detta aldrig var ett problem i Kanada i -30? Men jaja man lever och lär. Nu står Blue och bli insnöad och väntar på att mekanikern ska ha tid att kolla på henne. Vi fick i alla fall låna Jappes bil till Vilhelmina! Så shopping blev det.

- Firat jul. Det var mysigt! Jag och Felix åt risgrynsgröt till frukost och öppnade paket. Skyndade oss ut för att hinna med ett åk i backen. Sedan serverade vi en härlig trerätters lunch på restaurangen. På kvällen åt vi middag med Jappe, Lotta och Alvar (som ju är i vår "bubbla") samt Lottas syster Pernillas familj som alla hade antikroppar. Spelade julklappsspel, åt god mat och skålade i julsnaps! 

-Och så har vi jobbat såklart. Känns så kul att få jobba! Har varit långa perioder detta år utan syfte så jobb känns extremt bra för både kropp och sinne. Kul att lära känna värdshuset också. Jappe och Lotta är så extremt duktiga på sina områden. Dock är ju restaurangbranschen inte blommande just nu så att säga, men man gör vad man kan och hoppas på överlevnad. 

Jahopp det vart ett mycket längre inlägg en planerat. Men lite så har det sett ut här i byn! Hoppas vem som än läser detta också har det bra. 

Kittelfjäll

Början på en ny säsong // Kittelfjäll // december 2020