Tilde Bergström

➟ Norge

syster på Öland

Idag åker jag till Norge. Till en liten stad som heter Sortland, som ligger väldigt väldigt långt norrut. Mer norrut än jag någonsin befunnit mig förut. Jag ska jobba på en restaurang. Jag ska hyra ett rum av en tysk-norsk man som heter Sebastian. Det kommer vara kallt och mörkt och förhoppningsvis väldigt vackert. Detta är vad jag vet. 

Det mesta vet jag inte, och ovissheten gör mig faktiskt ganska lugn. Om man inte vet hur något kommer bli finns det ju en chans att det blir väldigt bra och då är det värt det. Om inte så testade man i alla fall, och så såg man något nytt och kanske lärde man sig något. Och då är det också värt det. Så detta blir spännandeeee, herå 

emmmaBODA 2o17

Emmaboda firade 30 år, camp kenya firade 2. Vi var tillbaka second time around och starkare bättre å snyggare än någonsin. Emmaboda mitt happy place alltså hjärta hjärta <3333. Att man med grov sömnbrist och billig öl och grisiga camps kan må så jäkla fint ändå. Där folk ser det bästa hos varandra och ser alla som vänner, där man kan stanna någon varsom bara för att få en kram. Ingen är fel och man får bara vara. Måla sig med glitter och dansa tills benen spricker. Nu är emmaboda kanske slut så vi får se vart nästa festival-äventyr kan tänkas bli. jag älskar det iaf 

(obs obs undantag från allt det braiga är de VIDRIGA jävla män som tar för sig av kvinnors kroppar utan samtycke ni kan dööööö)  

fågel

Pappa fyllde 50 för ganska länge sedan nu men det tåls fortfarande att firas, så i torsdags kidnappade vi honom efter jobbet och for till Öland med våra vänner. Där skulle vi ****fågelskåda** men jag kan fortfarande inte skilja på en enda art förutom kanske papegoja och flamingo och ingen av de såg vi. Den här lilla fina skulle ringmärkas och sedan kommer den flyga någonstans långt bort, kanske Kenya. Kanske kommer Hugo å Jakob åka på safari och se en liten fågel och kanske kommer den ha varit på Öland. small world 

en månad i eUROPÉ

Amsterdam - Berlin - Prag - Budapest - Belgrad - Split - Nice

Att skriva om allt vi gjorde, såg och kände denna resa skulle ta för lång tid och jag skulle aldrig palla. Så jag säger det lite kort; jag tågluffade Europa i en månad denna sommar! Med mina fanstastiska jäkla tjejor Verrr, Ellson och HannisPannis. Vi låg i parker och dansade till gatu-DJ i Amsterdam. Tittade på konst och hängde med en underbar australienare i Berlin. Drack frozen margaritas och klubbade i Prag. Badade i varma bad och åkte partybåt i Budapest. Lagade mat i vår lägenhet och fick Rakija av en tour-guide i Belgrad. Blev solbruna och åkte båt i Split. Gjorde goda drinkar och badade pool i Nice. Vi åt bönor och minimorötter, bodde i hostels med italienare, amerikanare och nya zeeländare, plankade kollektivtrafik och åkte uber, blev SPYDDA PÅ från ett fönster, spelade bingo och dansade, grät och skrattade, bråkade och kramades. Framför allt så dog vi inte innan Nice!!! it was amaze tack å hej

 

Skock-skiva!

Vad gör man i kräftskive-tider när ca alla i gänget är veganer? Man styr skock-skiva såklart!!! (Kronärtsskock-skiva för er icke allmänbildade). 

Helst på ett landställe vid havet med ett kök som detta. För maximal feeling liksom. 

Sätt grabbarna på grabbgörat!!! Hugga ved. (skjjjj). Var dock lite rädd att en yxa skulle hamna i en knäskål precis som på farbror Kurt. Men ville ju ha ved till den vedeldade bastun! Hade nästan kunnat offra någon av deras knäskålar för lite bastubad. 

Vi åt massor av göttigt käk (kudos till Elsa, Märtha och Hanna som hade planerat och styrt upp allt det). 

Fram med sangrian och Ellas mojitos. 

Skål! 

Se så fint. Elsa hade (såklart) skapat och printat snaps-häften med Tusker-visan och Jambo Bwana och T.O.M. en egenkomponerad visa som bl.a. innehöll en vers om Tobbes spya. Vi skrålade och åt, spelade pingis (det fanns ett pingisrum!!!), bastade, blev utelåsta (förlåt igen Ella) och sådant som man gör med sina bästaste vänner på en skock-skiva. 

Någon gång där på kvällen sprang Hugo fram till högtalaren och deklarerade högt och tydligt att nu skulle det minsann bli allsång till Hallelujah (Jeff Buckley) aka den GRÅTIGASTE låten någonsin. Jag tittade på mina vänner som skrålade i Buckleys höga toner och lutade mitt huvud mot Hannas axel och grät nog faktiskt lite. Jag kände sådan glädje och kärlek till dessa människor. Och nu ska vi spridas ut, i Norge, Kenya, Malta, Nepal, Island. Stockholm, Lund, Malmö, Göteborg, Uppsala. Men det känns ändå ganska fint att veta att vi kan finnas världen över, men de kommer alltid vara mig nära. 

saltvatten

ornö

Sommaridyllen, grill skärgård å kvällssol. 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Hon kommer med cykeln till min ytterdörr. En filt och badkläder i korgen. Skrapsår på knät. Tillsammans cyklar vi med våra brunbrända ben till bryggan där vi spenderat så många sommarlovsdagar. Det är precis som när vi var små. Vi cyklade genom Vreta mest hela dagarna. Från dörr till dörr, kollade vem som ville leka. När man fick napp på en kompis cyklade vi till bryggan. Kanske hade vi med oss saft. Kanske hade vi bakat. Stannade på vägen för att plocka smultron. Eller så kom vi inte iväg till bryggan utan blev kvar på studsmattan hela dagen. Precis så kändes det när jag och hon cyklade igen, när jag badade i det kalla vattnet medan hon stannade på bryggan. När vi turades om att äta från vinbärsgrenen vi lyckats sno med oss från en buske. 

Men vi är inte små längre. Cykeln används mest för att ta sig till jobbet. Bryggan står ofta tom. Smultronen blir plockade av några andra barn. 

Flororna

I norra Uppland finns ett naturreservat vid namn Flororna. Dit kan man en sommardag ta med sina slitna gympadojor och lunch och vandra lite. 

Efter lite mer än en timmes bilkörning var vi framme, jag, pappa och våra fina familjevänner. 

Vi gick genom skog...

...och myr. 

Spanade efter fåglar. 

Så grönt !!!

Sedan hade vi lunchpaus. Pastasallad med oumph!

För pappas del hamnade det mesta av lunchen på marken... 

Freddie. 

Efter en liten regnskur letade sig myggen fram. Men alltså detta måste ju vara den godaste doften av alla!? Kan lukta på det hur länge som helst. Så mycket barndom. 

Grönt å skönt. Behöver andas lite naturluft emellanåt för att fungera. 

 

välkommen frihet

Så stod vi där. Med mössorna på huvudet och leenden på läpparna. Ekporten pulserade av förväntan. En tuta som ljöd och sedan sprang vi ut och det var över innan jag ens fattade att det hade hänt. Knuffades åt sidan, ut i folkvimlet i jakten på en skylt med mitt namn. 

Flaket, visselpipor, billig öl och människor som på uteserveringar, vid övergångsställen och på gatorna som skrattade och vinkade till oss. Vi var euforiska, oövervinnerliga. På toppen av allt. 

Studenten hände. Det var väldigt roligt. Men mer än så kändes det faktiskt inte. Jag var redo. 

the road

-

eld

analog: skridskor

fråga & svar

fråga: skulle du vilja berätta lite om hur det var att komma tillbaka till Sverige från Kenya? :)

Att komma tillbaka från Kenya. Det var länge sedan jag tänkte på det... Nu har det snart gått ett år, ett år sedan det där fantastiska obeskrivliga tog slut. De sista veckorna i Kenya var tiden som var kvar ständigt på allas läppar. Men det kändes också så abstrakt. Vi pratade om att vi snart skulle åka tillbaka till Sverige, men jag tror ingen riktigt förstod att det faktiskt skulle ske. När vi var där fanns det inget annat. Inget Sverige, inget andra hem, det fanns bara det vi hade just då. Allt vi visste var att vi ville ta vara på tiden som var kvar. Försöka hitta på något nytt varje dag, sova hos varandra så mycket som möjligt, stanna uppe sent för att man inte ville sova bort en enda minut. Tänja lite mer på reglerna, åka motorcykel istället för taxi, hälsa på love school så ofta som möjligt, följa med på en sista safari, gå ut varje helg, gärna fredag och lördag. Och så plötsligt stod vi där. Den sista dagen var kommen och väskorna var packade. 

De sista timmarna innan jag åkte minns jag som en dimma. Internatet tömdes snabbt på folk och hela världen kändes upp och ner. Jag satte mig i bussen till flygplatsen och fattade inte vad som hände. Många grät men jag kände ingenting. Jag kunde inte förstå att det faktiskt var över. Plötsligt satt jag på flyget från Amsterdam till Stockholm och svenska ängar bredde ut sig utanför flygplansfönstret. Det var då jag förstod, och då grät jag. Jag grät och grät och grät. 

Att komma tillbaka till Sverige från Kenya var nog bland det konstigaste jag upplevt. Att plötsligt vara tillbaka hos familjen i sitt hus, och allt var som "vanligt". De första dagarna kändes det som jag levde i en dröm, och snart skulle vakna upp på SSN igen. Sedan övergick det till att Kenya kändes som en dröm. Det var läskigt. Det var såklart kul att träffa alla i Sverige igen, men det kändes inte som om det var på riktigt. Allt som snurrade i mitt huvud var ju Kenya, men jag insåg ganska snabbt att det såklart inte var allt som snurrade i andras huvuden. Folk frågar mindre än man förväntar sig, bryr sig mindre. Vill att man ska anpassa sig direkt till att man är hemma nu. Därför träffade jag mina Kenya-vänner otroligt mycket den sommaren. Det kändes livsnödvändigt. Att få känna att jag hade någonting kvar av året som hade varit, och att få prata med folk som förstod, som kände exakt det man själv kände. Det var en fin sommar, men jag grät också väldigt mycket. Jag tyckte det var jättejobbigt att komma tillbaka till Sverige. 

Men nu har det gått ett år, och känslor förändras. Kenya ligger mig fortfarande otroligt varmt om hjärtat, och jag är så glad att något så fantastiskt ryms i mitt lilla liv. Jag är också otroligt tacksam för alla vänner som finns kvar, och som kommer finnas för resten av livet. De har varit en stor del av året efter Kenya, precis som de var i Kenya. Nu längtar jag efter äventyren som kommer här näst. Kenya var bara början, början på något stort.