Tilde Bergström

en månad

Idag har jag befunnit mig i denna lilla stad i exakt en månad. För en månad sedan satt jag på en buss med en gigantisk resväska och åkte genom berg fjäll berg och kände mig pirrig i magen. Då var gräset och träden gröna och himlen knallblå. Nu lyser allt av gult orange rött. Alla säger att de aldrig varit med om en september månad med så makalöst bra väder. Varmt och sol varenda dag. Tur var väl det tänker jag, för annars hade jag kanske inte fått ett lika bra första intryck. 

Jag förundras över hur snabbt det går att göra en ny plats hemma. Hur den främmande sängen i det lilla skrymslet vid vardagsrummet har blivit min säng i mitt rum, en plats lika trygg som mina andra hem. Jag vet vilken mataffär som har billigast grönsaker och vilken som har billigast havremjölk. Mitt namn i boken på restaurangen där man skriver in och ut sig sticker inte längre ut som det nya namnet, för jag har ett norskt id-nummer nu och kan fylla i hela raden. Jag vet hur vandringslederna hänger ihop och hur samma topp kan nås med tre olika vägar. Vart man ska gå om man bara vill ha en kort tur och kunna sitta i två timmar och läsa, och vart man ska gå om man vill svettas som en gris och önska att man aldrig hade lämnat sängen. 

Det är lätt att göra sig ett nytt hem. Om man bara åker dit. 

M T S

r ö r e l s e

ØØØ

Söndag och ännu en dag på fjället! Gick över den stora bron i Sortland för att utforska området på andra sidan. Visste inte riktigt vart man skulle gå så jag klev typ över några hustomter och sedan var jag i naturen. 

Detta resulterade dock i att jag vandrade lite på måfå utan någon stig att följa. Blev mycket myrmark och blöta kängor..

Men jag är inte den som klagar! Tackar bugar å bockar för denna natur oavsett om det finns en stig eller inte. Lyssnade även klart på Soran Isamails bok "absolut svensk". Tips tips!!! mkt bra om etnicitet, nationalitet och rasism. 

Also tappade min mobil och så tog den en bild av sig själv vilket va denna okaj

lördag 23 sep

hej hallå med bild på grötig frulle

Denna vecka har det varit JAZZfestival i Sortland vilket tydligen var en asstor grej. Det har bl.a. inneburit konserter inne på vår restaurang och jääävligt mycket folk. Med en servitör som var bortrest (min roomie) och en som lägligt nog tappade en glasflaska på foten och inte kunde jobba denna hektiska vecka så har jag basically vaknat, gått till jobbet, kommit hem på kvällen helt slutkörd och somnat på soffan i några dagar nu. Inte mig emot dock, jag vill ju jobba helst hela tiden varje dag. Men ska erkännas att söndag aka ledig dag ska bli rätt så skönt nu. 

När jag kom hem idag från jobbet så hade Sebastian kommit hem från sin vecka borta. Med sig hade han sin pappa som också bor i Norge och som ska bo här på soffan ett par dagar. Han har sin egen biodling och från september till maj så finns det ju typ inga blommor så bina gör liksom inte så mycket på vintern, vilket innebär att han har några chill månader framför sig då han kan göra lite vad han vill haha. Vi dåsade i soffan alla tre, drack vin å jag lärde mig väldigt mycket om honung och hur det var att bli fri från Östtysklands stängda gränser när muren revs (Sebastian och hans pappa är alltså tyskar om det inte framgått), om segelturer till Trelleborg, att jobba som tidningsbud plus massa goda livsråd. Härlig farbror. Det har varit lite skönt att få ha lägenheten för mig själv några dagar men jag fördrar nog ändå samtalspartners till middagen och vetskapen om att någon sover i rummet intill. 

hade gött

LiL roadtrip

För några dagar sedan frågade Sebastien mig om jag har körkort. (Obs inte SebastiAn som jag bor med utan SebastiEn, uttalas myckt franskt pga fransman). När jag svarade ja sa han "well you can borrow my car when i'm at work if u want". Inombords SKREk jag av lycka alltså han e så GÖLLIG. Jag tog första bästa möjlighet att utnyttja detta erbjudande - vilket blev idag. Han började kl 10 och jag började inte förrän 16, så vid 11 tittade jag in i restaurangen och fick nycklarna tillsammans med orden "don't destroy it". 

Jag valde ett håll, vänster, och började köra. Satte på min bästa bilåkar-musik vilket är First Aid Kit, alla plattor. 

Bil är verkligen FRIHET. Med klarblå himmel, bergen, havet och First Aid Kit's drömmiga musik kändes det som om jag kunde åka vartsomhelst i hela jäkla värden med den här bilen. 

Mitt första stopp blev vid ett litet stenugnsbageri som låg gömt bakom en ladugård. Där luktade det nybakt och hemtrevligt. Hyllorna bakom disken var proppfyllda med varma surdegsbröd, men min budget begränsade mig till en liten kardemummabulle. Deras kortmaskin vägrade dock ta emot mitt kort så jag tänkte precis lämna bullen när en mannen bakom mig kliver fram och lägger 20 kr på disken. "Jag får tillbaka det i himlen", sa han å log. Alltså va hahha SÅ fin. Big up till honom <333 

Sedan stannade jag typ i varenda liten lucka för att få tid att gapa åt utsikten. 

Tog kisspaus vid en rastplats med toa och hittade en liten strand med jättemånga uppspolade maneter. (:(( )

wowZa 

Körde vidare, åkte över broar, åkte förbi vägar, stannade, vände och åkte in på vägar. Älskar när det inte finns några rätt eller fel! Jag kunde ju åka vart jag ville. Hamnade vid detta friluftsområde. Tyckte för övrigt det gick mkt bra att köra!! Var faktiskt lite nervös innan (pga tog körkort typ en vecka innan jag åkte till norge) men it was coool. Dock lite skumma hastighetsbegränsningar?? Ofta visade skyltarna vad det inte var för hastighetsbegränsning ist för vad det var. Typ "här är det inte 60". Man ba hopp tack för infon men jag vill gärna veta vad det ÄR. 

Här åt jag macka å bulle. 

Nordnorge blandat med tropikerna !!! 

Sista stoppet blev vid en liten sjö som hette vatndal. 3 km in på en skumpig grusväg kantad av trähus och traktorer fann jag den. 

TaCK sebastien!!! best day evahhhh 

blåhammardalsvatnet

Tisdag, ledig, sol = vandring. Denna dag bar det av mot en ny destination som jag spanat in tidigare när jag gått förbi en liten skylt som pekat mot "blåhammardalsvatnet". Tänkte checka in vad det kunde tänkas vara för ställe. 

Kånken var i sedvanlig ordning packad med kamera, tjockare tröjor (vilket inte behövdes idag det var så varmt!!), block å pennor, morötter och gurkmackor, denna gång extra pimpade med freshly made hummus. Löven har nu blivit helt knallgula och daggen på marken andades höst. 

Jag hade verkligen en så himla bra känsla när jag var ute idag! Det var som om naturen ba pumpade mig med energi som gjorde mig helt pirrig. Dagdrömde om alla möjliga sorters vandringar jag vill göra. Turer i Chile och Argentina med Tove, vandring kombinerat med road trip i Nya Zeeland, höga höjder i Nepal och, icke att glömmas!! våra fina svenska fjäll. Vänta bara, jag ska minsann göra allt. 

Efter ett par kilometers strosande var jag här

Vid en spegelblank blå liten sjö, till hälften kantad av skog och till hälften av maffiga berg. 

Jag hade endast stött på tre får men inte en endaste människa så långt ögat kunde nå, så det kändes lite som om jag hade kommit fram till MIN sjö. Att den låg där å väntade bara på mig. 

Jag tog av mig kängorna och doppade fötterna men det var ISkallt så något mer än så blev det inte. 

Jag stängde av min podcast och lyssnade ist på några fjärran fårs klingande klockor och en porlande bäck som måste legat i närheten. Åt mina mackor och klottrade i blocket. 

På hemvägen stod solen lågt på himlen och det var nästan så fleecetröjan åkte på. Det här var kanske min finaste lilla tur hittills <3 

söndag

Vaknade till grå himmel, regn och ljudet av Sebastian som var i full färd att släpa ut julgranen från vardagsrummet. Vet inte om det var jag som skämtat lite för mycket om att han har en fyra år gammal julgran eller om han bara fick en plötslig insikt men nu är den ute iaf.. känns nästan lite tomt :((:))

Jag tog på mig regnkläder och hörlurar och begav mig ut i höstrusket. Tycker alltid hösten känns så "ren"??? Luften är lite kyligare och klarare, lättare att andas, färgerna mer avskalade. 

När jag kom tillbaka hem hade Sebastian åkt iväg på någon resa med studierna. Så nu har jag lägenheten för mig själv i en hel vecka!?! Tycker halvt det är lite bekvämt att kunna ha hög musik på datorn utan att tänka på om någon sover eller lämna ett berg av disk tills man orkar ta tag i det eftersom ingen annan kan behöva använda grejerna under tiden, men känns också som det kommer bli lite ensamt mehmeh 

En annan grej som hände idag var att jag å min partner in crime bokade flygbiljetter till SYDAMERIKA!!! wihoo tre och en halv månad av backpackande med henne JA taCKK. Ovan ser ni oss sippa drink på Costa Rica. Den 18 januari åker vi, PEPPEN

Nu tittar jag på Grease och äter fantastiskt äckliga kakor. Har verkligen aldrig misslyckats så bra med bakning får ångest över de 40 kr jag lade på socker och mjöl till detta fanskap. Rädda mig John Travolta. 

 

15 sep

Hej hej. Livet rullar på här i den norska småstads-idyllen. Känner mig väldigt ***lugn tillfreds harmonisk***. Jag har ett jobb, ett boende, berg och frisk havsbris. Tror faktiskt inte alltid man behöver så mycket mer än så. 

En grej som jag brukar göra är att promenera och lyssna på Harry Potter-ljudböcker (har försökt lyssna på andra ljudböcker men ärligt talat alla andra blir så dåliga jämfört med Stephen Fry's fantastiska röst i kombination med den hemkänsla jag känner till hp, så det slutar alltid med att jag byter tillbaka till Harry Potter efter några minuter). Sedan så lägger jag mobilen i horisontellt läge och fotar var och varannan meter för tycker allt jag ser är så vackeeert. 

varsågoda att känna en gnutta avundsjuka 

Imorgon ska jag öppna restaurangen SJÄLV. Ändå stolt att de redan vill ge mig det förtroendet, låt oss bara hålla alla tummar och tår för att jag inte fuckar upp. ***pray****

Juste!!! Igår såg jag norrsken!!! Ganska svagt men blev ändå SÅ lycklig. Och känner hopp inför att det kommer komma mer spektakulära norrsken framöver. 

master pretender

"Never thought that I was weak
Always thought I could get hurt pretty bad
Still get up on my own two feet

I always believed that I was free
That I had some sense of integrity
That would rise above whatever tried to change me"

First Aid Kit - Master Pretender

vandring & valdag

Hej igen mitt humör har förbättrats avsevärt sedan imorse! Satte på Maskinen i hörlurarna och sprang ut min ilska. Fungerade ganska bra. 

Tänkte vi kan titta på något roligare än en grå måndag! Igår var det söndag, jag var ledig och vandrade såklart. Tänker att jag vill passa på innan det blir mörkt 24/7. Nu har jag varit uppe på Steroheia två gånger så denna dag tog jag en ny topp och gick upp på Boblåheia. Finns jättemånga toppar att bestiga häromkring men dessa två är de som är närmast mig, de flesta andra kommer ta typ flera timmar bara för att komma till "start". Måste helt enkelt befrienda någon med bil först. 

Känns som det har övergått till höst så snabbt?? På bara den vecka jag har varit här har träden gått från gröna till gula. Fint iaf. 

Här satt jag och glassade i solen. Pratade med Veronica och jämförde Malta-liv med Norge-liv. Kontrastrikt. 

Nu ligger jag i soffan å jäser, mätt på alla karamellatte som förtärs på jobbet. Sebastian ligger i sackosäcken och ger mig då och då updates om hur valresultatet förändrar sig. Det är alltså val i Norge idag! Detta betydde bl.a. att vi inte fick servera någon alkohol överhuvudtaget på restaurangen. Tydligen får inget ställe i Norge får servera alkohol på valdagen. För att förhindra att folk ska klampa in fulla i vallokalen och inte veta vad de röstar på antar jag??? Så rolig grej haha 

<nu signar jag ut från denna måndag<<

hejdåmåndagförsvinn

När maten man lagar blir äcklig, man får inga svar från jobbansökningar och man har sett klart alla avsnitt av GIRLS så nu vet man inte vad man ska göra. En sån dag. OCH det värsta, när jag var på gymmet förra veckan så duschade jag, tog mina grejer och gick hem. Väl hemma insåg jag att mina träningsbyxor och sport-bh inte låg i väskan så jag tänkte "faaaaan" de ligger kvar i skåpet. Pallrade mig tillbaka till gymmet och letade i omklädningsrummet men hittade inget.. Så jag lät det gå några dagar och gick tillbaka idag för att fråga i receptionen om de hittat något när de städat eller så. De skakar på huvudet och berättar att det har varit mycket stölder rapporterade från just damernas omklädningsrum. Så någon lite JÄVEL har tagit mina grejer medans jag duschade???? Inte för att man brukar vilja dra på sig lökiga träningskläder precis efter man har duschat men TÄNK OM jag skulle gjort det så skulle jag behövt promenera hem halvt naken?? u little bastard. HEJDÅ. Mig till dig: 

 

tystnad

Jag gillar inte tystnad så värst mycket. Om jag är ensam hemma i Uppsala så sätter jag på musik i alla rum så fort jag kommer innanför dörren. Om jag ska promenera, även om det bara är en kort sträcka, så sätter jag alltid i hörlurar. Detsamma gäller på bussen. På hotellet. På löprundan. Här lyssnar jag på podcast när jag lagar mat och när jag diskar. På dagens vandring klämde jag en tre fyra podcast-avsnitt. Jag tycker tystnaden är fruktansvärt tråkig. Ibland lyssnar jag inte ens på vad de i podcasten säger, det är bara mysigt att ha någons röst i bakgrunden. 

Men!! Idag när jag var uppe bland bergen så tog jag ut hörlurarna en stund och bara lyssnade. På tystnaden. Så fort man kommer in bland de första träden så försvinner direkt ljudet från bilarna som åker längs vägen. Uppe på fjället är det knäpptyst. Jag lyssnade på ingenting och tänkte att tystnad är ett väldigt vackert ljud. Det är ju ingenting, men i kontrast till det ständiga flödet av ljud som man vanligtvis hör så blir tystnaden ändå någonting. Och det är fint. 

((men inte för mycket för då blir det faan så tråkigt))

 

torkade bönor & white russians

Vardagen hörrni! Har varit här i en vecka nu och börjar bli något sånär hemmastadd. Lär mig nya grejer på jobbet varje dag, jämför kg-pris mellan olika mataffärer för att hitta det billigaste av det billigaste och spenderar timmar med att titta på lightroom/photoshop-tutorials på youtube. Köpte gymkort FÖR 799 kr PER MÅNAD vad i helvetteeeeee NORGE. Kompenserar det snorigt dyra kortet med att endast köpa torkade bönor sådär så man måste lägga de i blöt i 10 timmar och sedan koka i typ 50 min, om det inte är höjden av att vara **ekonomisk** så säg mig. No more bönor på burk för min del. Men jag har så mycket TiD så ska verkligen utnyttja gymkortet och gå på massa roliga pass och så. Lägenheten, jobbet, mataffären och gymmet ligger alla inom en radie på ca 3 min vilket är så jävulskt skönt. Skillnad från att cykla två timmar till å från jobbet varje dag i Uppsala. 

Hade också någon slags breaking point med Sebastian för några dagar sedan då han lagade pasta till oss och bjöd på vin och vi diskuterade allt från politik till klubbar i Berlin. Väldigt bra för nu är det inte längre som att "bo hos en främling" utan mer chill. 

Går också långa promenader för att **titta på naturen**. Har blivit mystant deluxe.

dra mig baklängesss

Hittat min drömbil. 

Denna vecka bor vi dessutom tre i lilla lägenheten. Ena kocken har semester så en vikarierande kock, Honsa, är här för veckan och slaggar på vår soffa. Han är typ 40 år, från Tjeckien och brukar jobba sommarsäsong i Norden och sedan drar han hela vintern och jobbar på ställen som Sri Lanka och Bali. Härnäst ska han till Nya Zeeland. Tydligen återkommer han nästan aldrig mer än tre säsonger till samma ställe för "life is short, I don't have time to see the same places over and over again". Ballt. En fun fact är att nästan ingen på jobbet är från Norge. De är från Frankrike, Tyskland, England, Portugal, Tjeckien, Etiopien och Eritrea. Och så lilla jag från Sverige. 

Igår kväll såg vi The Big Lebowski och drack white russians för Honsa vart SÅ glad när han såg att Sebastian hade den på DVD och tydligen var det båda deras favoritfilm of all times. 

Nu ska jag krypa till kojs. god NAtt

vandra!!!

Hej! Har tänkt skriva detta inlägg i flera dagar men det har obv inte hänt. Och så precis när jag skulle börja idag så försvann internet. Men nuså! Back on track! 

I söndags vandrade jag. Frågade Sebastian om ungefärliga directions, packade kånken med mackor, snörade på mig kängorna och gick ut genom dörren. Svårare än så var det inte.

Gick någon km eller två längs bilväg tills jag kom till stigen som Sebastian hade pekat ut och vipps var jag mitt i naturen. Kände mig 100 % som Cheryl Strayed, som att jag var ***ensam i naturen*** och på en resa att **hitta mig själv**. 

((side note för er icke vetandes, Cheryl Strayed som vandrade 100 dagar på Pacific Crest-leden och senare skrev en biografi om det aka min BÄSTA bok. bild från filmatiseringen)) 

Nämen for real kändes så himla bra?? Hela Sortland är som "omringat" av berg, och fick typ tårar i ögonen varje gång jag kollade mot horisonten för det är så jävla vackert och tycker berg är så mäktiga. E bara att inse har redan blivit samma friluftsnörd som mina föräldrar.

Stötte på denna fina! Blev så chockad tänkte i en millisekund "det står en BISONOXE FRAMFÖR MIG" men insåg ganska snabbt att eh det är det ju kanske inte. det är "highland cattle" 

Så vacker. Den var också otroligt nyfiken och följde mig konstant med blicken tills jag var helt utom synhåll för den. 

Gick genom skog

Å fjäll

Stötte på fler fina djur! Och en del vandrare också. 

Bergen i bakgrunden <3

Till slut var jag uppe på en av alla toppar som finns kring Sortland. Steiroheia hette denna. Åt min gurkmacka i det lilla huset där och skrev mitt namn i loggboken. 

Uppifrån toppen såg man hela Sortland. 

Sedan skulle jag bara ner igen... fötterna gjorde ont och det är ju inte riktigt lika roligt att gå till en utsikt som blir mindre och mindre mäktig en tvärtom.. Men men! Sov så himla gott den natten. Vandra är härligt.