Tilde Bergström

master pretender

"Never thought that I was weak
Always thought I could get hurt pretty bad
Still get up on my own two feet

I always believed that I was free
That I had some sense of integrity
That would rise above whatever tried to change me"

First Aid Kit - Master Pretender

vandring & valdag

Hej igen mitt humör har förbättrats avsevärt sedan imorse! Satte på Maskinen i hörlurarna och sprang ut min ilska. Fungerade ganska bra. 

Tänkte vi kan titta på något roligare än en grå måndag! Igår var det söndag, jag var ledig och vandrade såklart. Tänker att jag vill passa på innan det blir mörkt 24/7. Nu har jag varit uppe på Steroheia två gånger så denna dag tog jag en ny topp och gick upp på Boblåheia. Finns jättemånga toppar att bestiga häromkring men dessa två är de som är närmast mig, de flesta andra kommer ta typ flera timmar bara för att komma till "start". Måste helt enkelt befrienda någon med bil först. 

Känns som det har övergått till höst så snabbt?? På bara den vecka jag har varit här har träden gått från gröna till gula. Fint iaf. 

Här satt jag och glassade i solen. Pratade med Veronica och jämförde Malta-liv med Norge-liv. Kontrastrikt. 

Nu ligger jag i soffan å jäser, mätt på alla karamellatte som förtärs på jobbet. Sebastian ligger i sackosäcken och ger mig då och då updates om hur valresultatet förändrar sig. Det är alltså val i Norge idag! Detta betydde bl.a. att vi inte fick servera någon alkohol överhuvudtaget på restaurangen. Tydligen får inget ställe i Norge får servera alkohol på valdagen. För att förhindra att folk ska klampa in fulla i vallokalen och inte veta vad de röstar på antar jag??? Så rolig grej haha 

<nu signar jag ut från denna måndag<<

hejdåmåndagförsvinn

När maten man lagar blir äcklig, man får inga svar från jobbansökningar och man har sett klart alla avsnitt av GIRLS så nu vet man inte vad man ska göra. En sån dag. OCH det värsta, när jag var på gymmet förra veckan så duschade jag, tog mina grejer och gick hem. Väl hemma insåg jag att mina träningsbyxor och sport-bh inte låg i väskan så jag tänkte "faaaaan" de ligger kvar i skåpet. Pallrade mig tillbaka till gymmet och letade i omklädningsrummet men hittade inget.. Så jag lät det gå några dagar och gick tillbaka idag för att fråga i receptionen om de hittat något när de städat eller så. De skakar på huvudet och berättar att det har varit mycket stölder rapporterade från just damernas omklädningsrum. Så någon lite JÄVEL har tagit mina grejer medans jag duschade???? Inte för att man brukar vilja dra på sig lökiga träningskläder precis efter man har duschat men TÄNK OM jag skulle gjort det så skulle jag behövt promenera hem halvt naken?? u little bastard. HEJDÅ. Mig till dig: 

 

tystnad

Jag gillar inte tystnad så värst mycket. Om jag är ensam hemma i Uppsala så sätter jag på musik i alla rum så fort jag kommer innanför dörren. Om jag ska promenera, även om det bara är en kort sträcka, så sätter jag alltid i hörlurar. Detsamma gäller på bussen. På hotellet. På löprundan. Här lyssnar jag på podcast när jag lagar mat och när jag diskar. På dagens vandring klämde jag en tre fyra podcast-avsnitt. Jag tycker tystnaden är fruktansvärt tråkig. Ibland lyssnar jag inte ens på vad de i podcasten säger, det är bara mysigt att ha någons röst i bakgrunden. 

Men!! Idag när jag var uppe bland bergen så tog jag ut hörlurarna en stund och bara lyssnade. På tystnaden. Så fort man kommer in bland de första träden så försvinner direkt ljudet från bilarna som åker längs vägen. Uppe på fjället är det knäpptyst. Jag lyssnade på ingenting och tänkte att tystnad är ett väldigt vackert ljud. Det är ju ingenting, men i kontrast till det ständiga flödet av ljud som man vanligtvis hör så blir tystnaden ändå någonting. Och det är fint. 

((men inte för mycket för då blir det faan så tråkigt))

 

torkade bönor & white russians

Vardagen hörrni! Har varit här i en vecka nu och börjar bli något sånär hemmastadd. Lär mig nya grejer på jobbet varje dag, jämför kg-pris mellan olika mataffärer för att hitta det billigaste av det billigaste och spenderar timmar med att titta på lightroom/photoshop-tutorials på youtube. Köpte gymkort FÖR 799 kr PER MÅNAD vad i helvetteeeeee NORGE. Kompenserar det snorigt dyra kortet med att endast köpa torkade bönor sådär så man måste lägga de i blöt i 10 timmar och sedan koka i typ 50 min, om det inte är höjden av att vara **ekonomisk** så säg mig. No more bönor på burk för min del. Men jag har så mycket TiD så ska verkligen utnyttja gymkortet och gå på massa roliga pass och så. Lägenheten, jobbet, mataffären och gymmet ligger alla inom en radie på ca 3 min vilket är så jävulskt skönt. Skillnad från att cykla två timmar till å från jobbet varje dag i Uppsala. 

Hade också någon slags breaking point med Sebastian för några dagar sedan då han lagade pasta till oss och bjöd på vin och vi diskuterade allt från politik till klubbar i Berlin. Väldigt bra för nu är det inte längre som att "bo hos en främling" utan mer chill. 

Går också långa promenader för att **titta på naturen**. Har blivit mystant deluxe.

dra mig baklängesss

Hittat min drömbil. 

Denna vecka bor vi dessutom tre i lilla lägenheten. Ena kocken har semester så en vikarierande kock, Honsa, är här för veckan och slaggar på vår soffa. Han är typ 40 år, från Tjeckien och brukar jobba sommarsäsong i Norden och sedan drar han hela vintern och jobbar på ställen som Sri Lanka och Bali. Härnäst ska han till Nya Zeeland. Tydligen återkommer han nästan aldrig mer än tre säsonger till samma ställe för "life is short, I don't have time to see the same places over and over again". Ballt. En fun fact är att nästan ingen på jobbet är från Norge. De är från Frankrike, Tyskland, England, Portugal, Tjeckien, Etiopien och Eritrea. Och så lilla jag från Sverige. 

Igår kväll såg vi The Big Lebowski och drack white russians för Honsa vart SÅ glad när han såg att Sebastian hade den på DVD och tydligen var det båda deras favoritfilm of all times. 

Nu ska jag krypa till kojs. god NAtt

vandra!!!

Hej! Har tänkt skriva detta inlägg i flera dagar men det har obv inte hänt. Och så precis när jag skulle börja idag så försvann internet. Men nuså! Back on track! 

I söndags vandrade jag. Frågade Sebastian om ungefärliga directions, packade kånken med mackor, snörade på mig kängorna och gick ut genom dörren. Svårare än så var det inte.

Gick någon km eller två längs bilväg tills jag kom till stigen som Sebastian hade pekat ut och vipps var jag mitt i naturen. Kände mig 100 % som Cheryl Strayed, som att jag var ***ensam i naturen*** och på en resa att **hitta mig själv**. 

((side note för er icke vetandes, Cheryl Strayed som vandrade 100 dagar på Pacific Crest-leden och senare skrev en biografi om det aka min BÄSTA bok. bild från filmatiseringen)) 

Nämen for real kändes så himla bra?? Hela Sortland är som "omringat" av berg, och fick typ tårar i ögonen varje gång jag kollade mot horisonten för det är så jävla vackert och tycker berg är så mäktiga. E bara att inse har redan blivit samma friluftsnörd som mina föräldrar.

Stötte på denna fina! Blev så chockad tänkte i en millisekund "det står en BISONOXE FRAMFÖR MIG" men insåg ganska snabbt att eh det är det ju kanske inte. det är "highland cattle" 

Så vacker. Den var också otroligt nyfiken och följde mig konstant med blicken tills jag var helt utom synhåll för den. 

Gick genom skog

Å fjäll

Stötte på fler fina djur! Och en del vandrare också. 

Bergen i bakgrunden <3

Till slut var jag uppe på en av alla toppar som finns kring Sortland. Steiroheia hette denna. Åt min gurkmacka i det lilla huset där och skrev mitt namn i loggboken. 

Uppifrån toppen såg man hela Sortland. 

Sedan skulle jag bara ner igen... fötterna gjorde ont och det är ju inte riktigt lika roligt att gå till en utsikt som blir mindre och mindre mäktig en tvärtom.. Men men! Sov så himla gott den natten. Vandra är härligt. 

blåbyen

Att komma till denna lilla stad kändes som att försöka ta sig till världens ände. Efter flyg till Luleå och övernattning hos kusinerna, tågkaos och buss från Boden till Narvik (satt för övrigt och gapade hela vägen från Kiruna till Narvik pga SÅ VACKERT) och två bussar från Narvik till Sortland hade jag nästan två dygn senare lyckats förflytta mig från Uppsala till lille blåbyen. 

Nu har jag varit här i två dagar, jag har jobbat å lärt mig göra cappucino, americano och moccachino (ändå bra gjort för en som aldrig dricker kaffe), jag har sprungit i världens vackraste natur, jag har lagat vad jag tror kommer bli min basföda dessa månader (pga. billigt men ändå gott); havregrynsgröt och linsgryta. Jag skypeat med la familia, vronkiz och Tove å Sara (Sara som är att tacka att jag ens e här!!!), gråtit lite vilket jag tror kanske är oundvikligt första natten när man åker själv till ett annat land mvh tidigare erfarenhet. Men mest mår jag bra faktiskt! Mitt rum är basically en madrass på ett golv men det är mysigt, och i vardagsrummet står en julgran som är helt brun för den har stått där sedan 2013 (????). Imorn är jag ledig och då ska jag kanske vandra!!! Blev ju ändå utnämnd till halvårets "friluftare" i kenya jag menar en måste ju leva upp till sin titel. 

Blåbyen är för övrigt ett smeknamn på Sortland. I början av 2000-talet var det någon konstnär som fick någon idé om att måla hela staden blå, så nu är det jättemycket blått här. Fint!! 

over n out 

25 augusti

öland // kärlek

➟ Norge

syster på Öland

Idag åker jag till Norge. Till en liten stad som heter Sortland, som ligger väldigt väldigt långt norrut. Mer norrut än jag någonsin befunnit mig förut. Jag ska jobba på en restaurang. Jag ska hyra ett rum av en tysk-norsk man som heter Sebastian. Det kommer vara kallt och mörkt och förhoppningsvis väldigt vackert. Detta är vad jag vet. 

Det mesta vet jag inte, och ovissheten gör mig faktiskt ganska lugn. Om man inte vet hur något kommer bli finns det ju en chans att det blir väldigt bra och då är det värt det. Om inte så testade man i alla fall, och så såg man något nytt och kanske lärde man sig något. Och då är det också värt det. Så detta blir spännandeeee, herå 

emmmaBODA 2o17

Emmaboda firade 30 år, camp kenya firade 2. Vi var tillbaka second time around och starkare bättre å snyggare än någonsin. Emmaboda mitt happy place alltså hjärta hjärta <3333. Att man med grov sömnbrist och billig öl och grisiga camps kan må så jäkla fint ändå. Där folk ser det bästa hos varandra och ser alla som vänner, där man kan stanna någon varsom bara för att få en kram. Ingen är fel och man får bara vara. Måla sig med glitter och dansa tills benen spricker. Nu är emmaboda kanske slut så vi får se vart nästa festival-äventyr kan tänkas bli. jag älskar det iaf 

(obs obs undantag från allt det braiga är de VIDRIGA jävla män som tar för sig av kvinnors kroppar utan samtycke ni kan dööööö)  

fågel

Pappa fyllde 50 för ganska länge sedan nu men det tåls fortfarande att firas, så i torsdags kidnappade vi honom efter jobbet och for till Öland med våra vänner. Där skulle vi ****fågelskåda** men jag kan fortfarande inte skilja på en enda art förutom kanske papegoja och flamingo och ingen av de såg vi. Den här lilla fina skulle ringmärkas och sedan kommer den flyga någonstans långt bort, kanske Kenya. Kanske kommer Hugo å Jakob åka på safari och se en liten fågel och kanske kommer den ha varit på Öland. small world 

en månad i eUROPÉ

Amsterdam - Berlin - Prag - Budapest - Belgrad - Split - Nice

Att skriva om allt vi gjorde, såg och kände denna resa skulle ta för lång tid och jag skulle aldrig palla. Så jag säger det lite kort; jag tågluffade Europa i en månad denna sommar! Med mina fanstastiska jäkla tjejor Verrr, Ellson och HannisPannis. Vi låg i parker och dansade till gatu-DJ i Amsterdam. Tittade på konst och hängde med en underbar australienare i Berlin. Drack frozen margaritas och klubbade i Prag. Badade i varma bad och åkte partybåt i Budapest. Lagade mat i vår lägenhet och fick Rakija av en tour-guide i Belgrad. Blev solbruna och åkte båt i Split. Gjorde goda drinkar och badade pool i Nice. Vi åt bönor och minimorötter, bodde i hostels med italienare, amerikanare och nya zeeländare, plankade kollektivtrafik och åkte uber, blev SPYDDA PÅ från ett fönster, spelade bingo och dansade, grät och skrattade, bråkade och kramades. Framför allt så dog vi inte innan Nice!!! it was amaze tack å hej

 

Skock-skiva!

Vad gör man i kräftskive-tider när ca alla i gänget är veganer? Man styr skock-skiva såklart!!! (Kronärtsskock-skiva för er icke allmänbildade). 

Helst på ett landställe vid havet med ett kök som detta. För maximal feeling liksom. 

Sätt grabbarna på grabbgörat!!! Hugga ved. (skjjjj). Var dock lite rädd att en yxa skulle hamna i en knäskål precis som på farbror Kurt. Men ville ju ha ved till den vedeldade bastun! Hade nästan kunnat offra någon av deras knäskålar för lite bastubad. 

Vi åt massor av göttigt käk (kudos till Elsa, Märtha och Hanna som hade planerat och styrt upp allt det). 

Fram med sangrian och Ellas mojitos. 

Skål! 

Se så fint. Elsa hade (såklart) skapat och printat snaps-häften med Tusker-visan och Jambo Bwana och T.O.M. en egenkomponerad visa som bl.a. innehöll en vers om Tobbes spya. Vi skrålade och åt, spelade pingis (det fanns ett pingisrum!!!), bastade, blev utelåsta (förlåt igen Ella) och sådant som man gör med sina bästaste vänner på en skock-skiva. 

Någon gång där på kvällen sprang Hugo fram till högtalaren och deklarerade högt och tydligt att nu skulle det minsann bli allsång till Hallelujah (Jeff Buckley) aka den GRÅTIGASTE låten någonsin. Jag tittade på mina vänner som skrålade i Buckleys höga toner och lutade mitt huvud mot Hannas axel och grät nog faktiskt lite. Jag kände sådan glädje och kärlek till dessa människor. Och nu ska vi spridas ut, i Norge, Kenya, Malta, Nepal, Island. Stockholm, Lund, Malmö, Göteborg, Uppsala. Men det känns ändå ganska fint att veta att vi kan finnas världen över, men de kommer alltid vara mig nära. 

saltvatten

ornö

Sommaridyllen, grill skärgård å kvällssol.